tisdag 16 augusti 2011

Saftar och syltar

Här saftas och syltas det för glatta livet i dag på eftermiddagen. Mest för att få plats med andra frysvaror i frysen än bär, men också för att hemkokt sylt och saft är godast. Några små burkar marmelad räcker det till också. Fast frysen är fortfarande överfylld med bär. Så att det räcker långt in på hösten.

Idag är det jordgubbar och körsbär som tas om hand. På varsitt håll. Jordgubbarna blev sylt och körsbär blir både saft, sylt och marmelad. Själva kokningen är enkel och till och med ganska kul. Om ni frågar mig!

Körsbärssaft (stor sats ca 4 liter)

4 liter körsbär
1,2 liter vatten
12 dl socker
1 tsk natriumbensoat (om man vill, jag hoppar det och fryser min saft)

Koka bären med vatten under lock i 15 min, mosa bären med en slev mot kanten. Häll bären och vatten i en saftduk eller durkslag med duk i så saften rinner ur i ett nytt kärl. Låt stå så i 30 min. Häll över saften i rengjord kastrull och tillsätt socker. Skumma väl. Rör ut natriumbensoat i en kopp med saft och häll i. Häll upp på väl rengjorda varma flaskor. Förvaras mörkt och kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar