Medan svampar ligger på torkställnigar och tidningspapper här hemma, medan löven virvlar i en faslig fart utanför, då far höstförkylningarna fram värre än tåget här hemma. Barnnäsor är röda och rinniga. jag är hemma från jobbet och får mellan omsorgen av små stunder i köket. Kanelbullensdag idag, och det gav ju tillfälle att baka just bullar, fast med vanlij.
Annars måste jag tipsa om denna gudomliga höstsoppa. Den är gudagod och måste prövas!!! Den kommer ifrån min för stunden absoluta favoritkokbok "Sju årstider i majas kök"
Trattkantarellsoppa
1 liter grovt hackade trattkantareller (2 dl torkade)
1 gul lök
2 msk smör
5 dl vatten
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
salt
citronpeppar
rosépeppar
1 dl creme fraiche
TOPPING
11/2 dl vispgrädde
3 dl fint riven västerbottenost
Rensa och grovhacka de färska kantarellerna, blötlägg de torkade i 30 minuter (jag tog torkade). Grovhacka löken och bryn den i hälften av smöret. Ta upp löken och lägg i kantarellerna. Låt vätskan koka bort, lägg därefter i resten av smöret och stek kantarellerna i ytterligare fem minuter. Lägg åter i löken. Slå på vatten, mjölk och grädde över svamp och lök och tillsätt buljongen. Krydda med salt citronpeppar och rosépeppar (jag mortlade kryddorna). Smaka av. Låt koka 15 minuter under lock.
Vispa grädden, finriv osten och blanda ihop. När soppan kokt färdigt, tillsätt creme fraiche och smaka av. Slå upp soppan i skålar och klicka i ostgrädden i. Servera med vitlöksbörd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar