söndag 31 juli 2011

Kärleken till svensk sommar

Bild:Privat!

Jag är brutalt tagen och fortfarande i sinnet kvar på Västkusten och i Lahälla nära Lysekil. Efter en alldeles för kort vecka med fantastiskt väder är vi åter igen hemma i vardagen. Nåja. Vardag kanske är en överdrivt eftersom barnens sommarlov och mannens semester fortgår. Veckan har kantats av salta bad, krabbfiske, att få vara tillsammans utan klockan och god mat!

Bild:Privat!

Tjusningen med att komma hem var självklart odlingarna. Hur mycket hade det växt och vad kunde skördas? Det var till stort bara glädje, vi skördade omedelbums tre squash, bönor, morötter, två tomater och ringblommor. Dessvärre hade vår indiankrasse fått sätta livet till, förmodligen mördad av löss.

Bild:Privat!

söndag 17 juli 2011

Ringblommor

Det är något visst med färska blommor. Igår var vi på en utflykt till Löfstad slott, där ingår i arvet av slottet till museet, att det ska finnas färska blommor inne i varje rum när säsong tillåter. Magiskt. I år odlade jag så att jag kan plocka in blommor från trädgården till rummen i vårt slott. Det känns lyx.

Tavlan som skymtar i bakgrunden har min morfar målat. Den betyder mycket för mig av flera skäl och jag är väldigt tacksam att den hänger på min vägg.


Bild:Privat!

Vinbärskaka

När man får oväntat besök eller med kort varsel, vill jag gärna kunna bjuda på något smarrigt till kaffet även om tiden är knapp. Idag blev en sån dag och vinbärskaka blev det smarriga. Busenkelt och väldigt gott. Jag dekorerade med bär från trädgården.

Bild:Privat!

Vinbärskaka

Receptet på vinbärskakan är mycket enkelt. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad när den är klar. Vinbärskakan på bilden skulle kunna gräddats några minuter kortare tid.Vinbärskakan är mycket enkel att göra. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad. Servera gärna med glass eller vispad grädde.

Tid: 40 minuter varav 25 minuter i ugnen

75 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5-2 dl färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
ca 0,75 dl riven kokos till formen


Sätt ugnen på 200 grader och smöra en form som du bröar med kokos.Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag av kastrullen från plattan.
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel. Använd ej visp.
Häll smeten i formen. Strö över vinbären. Frysta vinbär behöver inte tinas.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i 25 minuter, i varmluftsugn 175 grader i 30 minuter. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad, den ska ha lite antydan till gyllengul färg ovanpå.
Låt vinbärskakan svalna några minuter innan du lossar den från formen. Låt den sedan svalna ytterligare med vinbärssidan upp, lägg gärna formen ovanpå och/eller lägg en bakhandduk över.
Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till.

Squashgratäng med kyckling och bacon

Vår första squash blev gratäng. Jag kokade pasta till, mest för barnens skull. Vi åt upp hela gratängen i ett nafs, så det får väl bli betyget.
Bild:Privat!
GRATÄNG:
4 portioner/st.
2 msk  smör/margarin
1 st  stor vitlöksklyfta, hackad
15 cm  purjolök, strimlad
4 st  färska tomater, små bitar
2 st  små squash, tunnskivade
1 msk  färsk timjan, hackad
1 st  liten kycklingfilé(el.stekta kycklingrester)
200 gram  Karl johansvamp el. annan svamp
3 dl  grädde
  Västerbottenost el. annan god ost, riven
  salt
  svartpeppar, grovmalen
Garnering:
125 gram  bacon, knaperstekt
  gräslök, hacka
1. Hacka vitlök, strimla purjolök, skiva squashen tunt. Skär bort det hårda på tomaterna och skär dem i bitar, skalet ska vara kvar. Hacka färsk timjan. Ställ allt åt sidan så länge.
2. Skär kycklinfilén i små bitar och stek den i lite smör/margarin och krydda med lite salt och svartpeppar. Skiva el. skär svampen i bitar och stek dem i smör och krydda lite med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Lägg smör i en stekpanna med höga kanter och fräs vitlök och purjolök däri utan att de tar färg. Lägg ner squashen och låt fräsa med ett tag. Tillsätt tomaterna och låt puttra en stund.
4. Häll i grädde och timjan. Låt koka ihop något. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner de stekta kycklingbitarna och den stekta svampen.
5. Smörj en gratängform med margarin och häll över squashblandningen däri. Strö rikligt med riven ost överst. Gratinera i ugnen ca 20 minuter tills den har fått vacker färg.
6. Under tiden knapersteker du bacon, klippt i mindre bitar och hackar gräslöken. Tag ut gratängformen och strö över baconklippet och gräslöken. Servera med kokt råris e.dyl.



Bild:Privat!

fredag 15 juli 2011

Skördat squash

Vi skördade vår första squash idag! Den är gigantisk. Jag vet inte om det beror på att jorden som är från komposten, att vi köpte bra frön eller bara ren tur! Vad jag vet är i allafall är, att det kryllar av fler i pallkragen!


Bild:Privat!

Jag vet också att den inte hade blivit godkänd av diverse EU regler för hur grönsaker ska se ut -men ekologisk, DET är den, det lovar jag!!!

Lantliv

Bild:Privat!

När jag hamnar på en gård några mil från Linköping och får möjligheten att hålla nykläckta kycklingar i mina egna händer. Då känner jag livet i mig. Då vill jag bo på landet, ha ekologiska frigående höns och små fina lamm som suger på fingrarna när man sticker in handen genom ladans träribbor. Jag vill plocka ägg, odla själv och cykla till brevlådan.Vädra täckena på farstubron och låta barnen ha massor med kaniner.

Så väcks jag ur min dröm. Far tillbaks till verkligheten, asfalten och gatans alla barn som envist ska ha samma lekfordon.Vad är livet? Hur vill vi leva? Hur många chanser och möjligheter har man?

Lavendel

Här är det husbestyr som står på schemat! Efter ett fantastiskt dygn hos goda vänner på landet känner jag mig fylld med energi. Vänner kan! Väl hemma har jag kokat en stor sats rabarbersaft och fryst in alltihop. Jag har återigen fått massor av rabarber av min pappa som behövdes tas om hand. Så nu finns gott om rabarbersaft i frysen för höstigare dagar. OM nu saften räcker tills dess. Turligt nog har jag fler rabarber. Så en sats till blir det i helgen.


Bild:Privat!

Dessutom har de första kryddorna torkat och idag har jag stoppat dem i burkar. I ren burkbrist fick jag ta de här gamla glasburkarna. De är egentligen på tok för små. Men de får gå. Och efter att ha rengjort kryddtorken så har här i huset spridits en underbar doft av lavendel. För nu har jag skördat lavendelblommor som ligger vackert på torken och sprider sin doft. Här ska göras doftpåsar som förr i världen. De ska såklart fyllas med lavendel och förvaras i linneskåpen -precis som på farmors tid.
Jennie

måndag 11 juli 2011

Pallkragarna

Vi har nu tre pallkragar. Det blir fler varje år och vi planerar redan med fler nästa år. På vår lilla tomt! Nåja..Squashen växer så det knakar i en utav kragarna. Sådär så jag måste kika på dem flera gånger. Varje tillfälle gör mig glad. Det är både gröna och gula. Egenhändigt framodlade från frö.Många! Så nu behöver jag få tips på massor av mat med squash inblandat!!

Bild:Privat!
Här ser ni mangold och astrar, som också växer på fint i en annan krage.

Förvaring!

Jag tycker väldigt mycket om affären Indiska! Och jag älskar förvaring. Nu vet jag att butiken har REA. Jag undrar om jag kan få tag på ett par sådana här. Perfekt förvaring i hallen till barnens hopprep, bollar med mera.

                                                           Bild: Indiska!

Äggfri kaka

Varje gång jag ska baka inför ett kalas eller liknande och någon gäst har någon allergi, då först slår det mig vad lättsamt man har det när man berikats med en allergifri familj! Att bara enkelt kunna välja och vraka bland recept utan att tänka vidare på innehållet mer än att det ska tillmötesgå smaklökarna. Hittade ett recept på äggfri kladdkaka. Hoppas det blir bra!

Tillagning:
150 g smör
2 msk ljus sirap
3,5 dl ekologiskt socker
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl ekologiskt kakao
1,25 dl vatten, ekologisk mjölk eller grädde

Smält smöret i en stor kastrull. Rör sedan ner sirapen.
Blanda vidare i socker, mjöl och kakao i kastrullen och rör om.
Blanda slutligen i vätskan.
Låt småkoka några minuter under omrörning.
Häll i form, ca 26 cm i dm.
Grädda i mitten av ugnen i 20 min.
Temp: 175 grader

söndag 10 juli 2011

Kalas!

Här har vi firat födelsedag hela dagen! Härlig eftermiddag med smultrontårta, vänner, släktingar och en väldans massa Star Wars!

Bild:privat!

lördag 9 juli 2011

Växthus!

Här är vi ute mest hela tiden och för en stund sedan hittade vi en talgoxeunge som antagligen fallit ur sitt bo. Första tanken var att ta hand om den och ge den mat men snabbt insåg vi att det inte var det bästa eller det lättaste. Att sätta tillbaka ungen på en gren där den fallit ned rekomenderas på sidor om fåglar. Så gjordes! Hoppas nu innerligt att den klarar sig.

Annars hänger vi som sagt mest ute. Så jag bjuder på en bild på vårt lilla växthus. Här slåss jordgubbar, tomater i olika former och färger med physalis, paprika och kryddor. Det mesta sått från frö. Ska bli roligt att se vad som blir mycket frukt.

Bild:Privat!

fredag 8 juli 2011

Biltrafik och andra bihang...

är någonting som är svårt att undvika. Även på landet. Det passerar inte många bilar, kanske någon per dag ungefär. Just det gör det extra farligt. Barnen springer ideligen över och på den lilla landsvägen eftersom hus och vedbod/dass ligger på varsin sida.Tur att vi har kreativa ungar! De tog dem saker i egna händer..Med viss hjälp!

Bild:Privat!

Projekt skylt vid vägkanten är igång! Här skrivs det för fullt och till och med en och annan bild illustreras.

Bild:Privat!

Mellanbarnet som har lite egna ideér hade (såg vi först senare) ritat en egen bild med den fasta pennan på husets stupränna. Vid närmare efterfrågan fick vi veta att det var en skylt med hänvisning till bin och andra insekter att icke göra sig besvär. Ett monster som skrämmer bin helt enkelt! Snacka om ekologisk bijakt!!

Bild:privat!

torsdag 7 juli 2011

Ekologiska pannkakor!

Bild:Privat!

Borsett från tvättmedlet känns det väldigt miljövänligt att tvätta kläder för hand. Något jag ABSOLUT inte sysslar med till vardags. Tack och lov för tvättmaskinen. Här på landet kan det bli ett måste. Här handlar det om nödvändiga tvättar och ofta är det barnens kläder som är inblandade. Här kan jag tycka att det är mysigt. Låta kläderna ligga i det löddriga vattnet. Vrida runt dem. Skölja dem, för att sedan hänga kläderna på en lina mellan två träd. Men mer än så blir det inte. Stora tvättpåsen följer med hem.

Här bjuds det på varmt väder. Solen värmer och fåglarna kvittrar. Och nu när solen och värmen ger skogens alla bär en extra fart är syltkoken många. Vad passar då bättre än att bjuda barn på deras favoriter, och det ofta. Pannkakor med nykokt sylt. Mums! Det här receptet har jag själv hittat i en tidning. Jag lämnar här ut det och hoppas det går fint! De är lite nyttigare och goda med skogens sylt.

Ekologiska fiberpannkakor
2 stora ekologiska ägg eller 3 små
1 dl ekologiskt vetemjöl (hälften kan bytas ut mot proteinpulver)
2 dl ekologiskt fiberhavregryn
2 tsk salt
1 tsk bakpulver
Blanda ihop allt, låt bakpulvret få verka i ca 15 minuter. Ibland har jag i hela blåbär. Då är det viktigt att man inte krossar dem, utan att de får stekas hela i pannkakan. Annars ser pannkakan grå ut.

Bild: Privat!
Porslinet här på landet har tillhört min mans mammas mormor (visst är det så?). En vän till mig informerade mig dessutom sist hon var här på besök att det är Rörstrand. Jodå, det gick tydligt att se på baksidans stämpel!! Kanske är de värda ett och annat i dag. Men det talar vi itne om för svärmor..;) Då kanske hon tar med sig dem hem i helgen..

onsdag 6 juli 2011

Köket på landet

Bild:Privat!
Mitt kök på landet är mig i princip lika kärt som det hemma. I allafall börjar det bli och det börjar ta form. Här råder lantlighet på riktigt. Här behövs ingen lantlig inredning för att sätta den prägeln. Med vedspis och ett underbart skafferi som är stort nog för hela familjen. Skafferiet fyller ju tyvärr inte den funktionen jag önskade eftersom det här är ett tillfälligt sommarhus. Här fylls det ju inte precis på med varor utan ekar snarare tomt. Men hemma hade skafferiet varit underbart. Där hjade jag torkat kryddor, förvarat mjölet i vackra burkar. Här fantiserar jag i stället om hur det kunde se ut. Men köket ger inspiration. Här vistas vi gärna och det är underbart att kliva ur träskorna och kliva rakt in i det lantliga köket där P1 rullar dagen lång. Landet är verkligen lika med radio. I det här köket lagar jag kanske inte de mest avancerade rätterna men här hittar jag mycket lust. Här skrider iddér och tankarna från huvud till block. ofta!

Bild:Privat!

EKOlogiskt öl

Mannen i huset köpte hem ett ekologiskt ljust öl som kan vara riktigt gott till grillat en varm sommarkväll. Jag har provsmakat det och jag är ingen ölkännare men uppskattar en god öl till god mat och det var riktigt gott enligt mig. Ölet kommer från Three hearts och heter Green EKO lager.


Landet

Bild:Privat!

Den här landsvägen leder till vårt land. En väg som mina barn sprungit på sedan de nyss lärt sig gå. Nästan samma gäller för min man. Nåja inte fullt så. Men i alla fall drygt tjugo år tillbaka i tiden har vägen legat utbredd för hans fötter. Nu är det våra barn som springer barfota i gruset och matar fåren med äpplen och gräs. Här ute står allting stilla. Både tid och rum. Gammaldags med utedass och vattnet fraktas med i stora dunkar. Men här finns friden. Både den inre och den yttre.

Bild:Privat!

Landet är stort! Egentligen kanske för stort men oerhört praktiskt när det kommer gäster. Sovplats och lekutrymmen finns. Här huserar barnen och det är på deras villkor. Här behövs ingen större ordning och reda. Här leker man lite som man vill. Nu åker vi dit...

Bild:Privat!

tisdag 5 juli 2011

Alla dessa smultron..

Bild:Privat!

Smultronen växer i driver längs vägarna i år. Vi har plockat hur mycket som helst redan. Jag anar att de egentligen bör avnjutas direkt, möjligen med lättvispad grädde. Men när det gäller smultron, då blir jag snål. Jag vill behålla de röda ljuvelerna. Vill inte bli av med dem. Så i frysen ligger nu en liter smultron som väntar på rätt tillfälle att få stå i centrum. Vi har en födelsedag runt hörnet så jag anar att de snart får göra entré. De små röda godingarna, skogens röda rubiner.

Ikväll har jag plockat blåbär. Skogen verkar onekligen lika rik på de blå i år. Men de blir nog sylt med en gång...Jag är inte lika rädd om dem. Härlig kväll på er. Här lyser solen.

Kommentarer

Nu vänner och andra läsare ska det gå att kommentera inläggen också! Jag missade visst några inställningar där....Så sätt igång bara.:))

Fläderblommor

Fläderblommorna har haft sin storhetstid precis. För några veckor sedan var blommorna sådär perfekta för att plockas och göra saft på. Eftersom jag inte gjort flädersaft tidigare var jag lite osäker till en början. Min nyfikenhet gjorde nämligen att jag hittade information om giftig eller även kallad falsk fläder. Men efter kloka människors råd tog jag korgen och mina tre barn och gav mig iväg på fläderblomsjakt! Saften blev gudomlig. Jag frös efter råd in den i burkar. Väldigt smart. Saften blir sorbéaktig i sin karaktärr och det går väldigt lätt att skrapa så mycket saft man vill ha och blanda med vatten. Saften fungerar även då som is. Kall saft en varm sommardag!

Fläderblomssaft
ca 2 1/2 liter
Ingredienser
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Strösocker (Går såklart att minska)
50 g citronsyra


 Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå i 3 dygn. Sila. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Bild:Privat!

 

Rabarber!

Rabarber måste vara det första riktiga skördetecknet i trädgården? De första späda stjälkarna är fantastiska att bryta av och smakar gudomligt i en paj på försommaren. Skördar man dessutom rabarberna i rätt tid hinner man få ytterligare en skörd. Kanske tre till och med. Faktum är att jag faktiskt igår skördade för tredje gången. Vårt lilla rabarberland + en hel hög rabarber från min pappa har redan hunnit ge oss pajer, saft, flera påsar skurna rabarber i frysen för senare pajer, rabarbersnaps och så igår kokade jag; rabarber och jordgubbssylt. Helt fantastiskt god blev den.

Rabarber och jordgubbssylt
1 liter jordgubbar
1 liter rabarber
1 citron/skalet av den
1 kg syltsocker
Rör samman bär och socker i en gryta. Koka livligt i cirka fem minuter. Skumma väl! Häll över på väl rengjorda varma burkar och förvara svalt.

Vi provsmakade sylten till frukosten och den blev väldigt god och passar lika bra som marmelad -det försäkrar jag!

Kryddtork!

Eftersom vår lilla kryddträdgård ökat ut av nya plantor men också eftersom de perenna plantorna tagit sig så bra detta året behövdes här torkas kryddor. Det känns omöjligt att hinna använda kryddorna färska, så att torka för framtida bruk känns rätt och trevligt. Tänk att krydda såser, grytor och annat murriga höstdagar med sina egna kryddor på burkar från sommarens skörd. Men hur sjutton torkar man bäst kryddor? Efter läsning i ämnet stod det klart att kryddor inte lämpar sig bäst att torka upphängda i fönster. Fast man tror det (och så är det snyggt). Solljuset gör dem tydligen till hö och de tappar smak. Att torka på en duk av nät där solen inte når in var det bästa. Luftigt. Vi hittade efter ivrigt sökande faktiskt en skiss på internet av just en kryddtork, så pappa och son i huset slog slag i saken. De snickrade och målade. Visst blev den fin?



måndag 4 juli 2011

Mitt först inlägg i min nya blogg!

Välkomna till min alldeles nya blogg, som renodlat (vitsigt) kommer handla om min kärlek till matlagningen, naturen, skogen med bären och lite ekologiskt tänk på det. Jag har valt att kalla bloggen "ett naturligt försök". Namnet kom till mig alldeles sådär plötsligt, och jag tror nästan att det kan ha varit farmor som kastade ned namnet där uppe ifrån himlen. Min farmor som var allt det där för mig, som jag tycker om när det gäller det gamla. Just på det viset att vara i en trädgård, leva ett lantliv, ha från grunden tänket i maten och inte minst kärleken till livet när det gäller vad livet ger oss från jord och natur. Min farmor fanns där i trädgården, nästan alltid. Med scharletten på hjässan gick hon ut efter kaffet och strosade runt i sin trädgård och matade hönsen, rensade landet och tog hand om alla sina blommor. Trädgården var magisk. Egentligen inte märkvärdigare än andra trädgårdar och det fanns finare också för den delen, men den var innerlig. Levande. Så minns jag den iallafall. Innan den dog... Jag drömmer om en sån trädgård. Fast kanske på ett annat sätt. Men läget och lusten som fanns i farmor. Innerligheten! En liten del av det kastade farmor in i mig där på sin dödsbädd. Jag tror det, för sedan den dagen for mitt trädgårdsintresse iväg. Det ekologiska tänket vet jag inte var jag fått ifrån. Kanske hade hon det i sig av sig självt bara, utan att ens veta om det? Allting var ju ekologiskt då, utan att dem visste om det?! Det var naturligt. Ekologiskt fanns inte.

I min vardag, där finns det ekologiska med varje dag. Genom råvaror och när vi kan själva odla mycket på våren och sommaren. Vi komposterar. Vi gillar inte halvfabrikat utan tycker om att göra mycket i från grunden. Att barnen får i sig "riktig" mat känns som en schysst deal. Safta och sylta känns trendigt.

 Tanken är att jag här ska dela med mig av allt det där. Odlingen, skörden, recepten, tankarna och glädjen. Hoppas ni vill hänga med! Välkomna!

Bild:Privat!