söndag 17 juli 2011

Vinbärskaka

När man får oväntat besök eller med kort varsel, vill jag gärna kunna bjuda på något smarrigt till kaffet även om tiden är knapp. Idag blev en sån dag och vinbärskaka blev det smarriga. Busenkelt och väldigt gott. Jag dekorerade med bär från trädgården.

Bild:Privat!

Vinbärskaka

Receptet på vinbärskakan är mycket enkelt. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad när den är klar. Vinbärskakan på bilden skulle kunna gräddats några minuter kortare tid.Vinbärskakan är mycket enkel att göra. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad. Servera gärna med glass eller vispad grädde.

Tid: 40 minuter varav 25 minuter i ugnen

75 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5-2 dl färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
ca 0,75 dl riven kokos till formen


Sätt ugnen på 200 grader och smöra en form som du bröar med kokos.Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag av kastrullen från plattan.
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel. Använd ej visp.
Häll smeten i formen. Strö över vinbären. Frysta vinbär behöver inte tinas.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i 25 minuter, i varmluftsugn 175 grader i 30 minuter. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad, den ska ha lite antydan till gyllengul färg ovanpå.
Låt vinbärskakan svalna några minuter innan du lossar den från formen. Låt den sedan svalna ytterligare med vinbärssidan upp, lägg gärna formen ovanpå och/eller lägg en bakhandduk över.
Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar