Fläderblommorna har haft sin storhetstid precis. För några veckor sedan var blommorna sådär perfekta för att plockas och göra saft på. Eftersom jag inte gjort flädersaft tidigare var jag lite osäker till en början. Min nyfikenhet gjorde nämligen att jag hittade information om giftig eller även kallad falsk fläder. Men efter kloka människors råd tog jag korgen och mina tre barn och gav mig iväg på fläderblomsjakt! Saften blev gudomlig. Jag frös efter råd in den i burkar. Väldigt smart. Saften blir sorbéaktig i sin karaktärr och det går väldigt lätt att skrapa så mycket saft man vill ha och blanda med vatten. Saften fungerar även då som is. Kall saft en varm sommardag!
Fläderblomssaft
ca 2 1/2 liter
Ingredienser
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Strösocker (Går såklart att minska)
50 g citronsyra
Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå i 3 dygn. Sila. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.
Bild:Privat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar