tisdag 11 oktober 2011

Lösenord!

Jag har funderat och väljer att från och med snart lösenordsskydda min blogg. Vill du fortsätta läsa, mejla mig, så berättar jag det kommande lösenordet!

söndag 9 oktober 2011

Sopptider

Okej! Livet har flera faser, en del kortare än del längre. För mig känns det lite som att den mest intensiva småbarnsfasen börjar tunnas ut. Alltså, förstå mig rätt. barnen är fortfarande små och det är fortfarande i fokus, det kommer de alltid att vara. Men de är större, självständigare och tar mer ansvar. Jag kan upptäcka att jag kan stå i köket och pyssla själv medan barnen är fullt upptagna med egna projekt som inte längre behöver mammas händer som hjälp. Det är en märklig känsla.

Idag gjorde vi köttfärssoppa, den blev riktigt god och var uppskattad efter en förmiddag i stadens badhus.

Köttfärssoppa:

3 köttbuljongtärningar
1,5 l vatten
400g grovt riven morot
400g grovt riven potatis
150g grovt riven rotselleri
400g köttfärs
en gul lök
3msk tomatpuré
spiskummin
salt och peppar
persilja

Koka upp vatten och buljongtärningar, ha i rotsakerna och koka cirka 15 minuter. Fräs köttfärs och gul lök, tillsätt tomatpuré och spiskummin. ha i soppan och låt koka ytterligare några minuter. Salta, peppra och ha i persilja.

onsdag 5 oktober 2011

Långkok

Att vara hemma en hel vecka i följd ger långkoken plats. Precis perfekt när barnen behöver mig. Igår gav jag dillköttet plats. Min absoluta favoriträtt alla kategorier. Visst, det blev inte i min mammas klass, men absolut godkänt!!


Idag tänkte jag göra kålpudding. Kanske inte en helt självgående rätt men pappan i huset älskar den. Så det får bli min kärleksförklaring till honom idag. Kålpuddning!

tisdag 4 oktober 2011

Omsorgsfullt omhändertagande av barn och kök

Medan svampar ligger på torkställnigar och tidningspapper här hemma, medan löven virvlar i en faslig fart utanför, då far höstförkylningarna fram värre än tåget här hemma. Barnnäsor är röda och rinniga. jag är hemma från jobbet och får mellan omsorgen av små stunder i köket. Kanelbullensdag idag, och det gav ju tillfälle att baka just bullar, fast med vanlij.

Annars måste jag tipsa om denna gudomliga höstsoppa. Den är gudagod och måste prövas!!! Den kommer ifrån min för stunden absoluta favoritkokbok "Sju årstider i majas kök"

Trattkantarellsoppa


1 liter grovt hackade trattkantareller (2 dl torkade)
1 gul lök
2 msk smör
5 dl vatten
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
salt
citronpeppar
rosépeppar
1 dl creme fraiche


TOPPING
11/2 dl vispgrädde
3 dl fint riven västerbottenost


Rensa och grovhacka de färska kantarellerna, blötlägg de torkade i 30 minuter (jag tog torkade). Grovhacka löken och bryn den i hälften av smöret. Ta upp löken och lägg i kantarellerna. Låt vätskan koka bort, lägg därefter i resten av smöret och stek kantarellerna i ytterligare fem minuter. Lägg åter i löken. Slå på vatten, mjölk och grädde över svamp och lök och tillsätt buljongen. Krydda med salt citronpeppar och rosépeppar (jag mortlade kryddorna). Smaka av. Låt koka 15 minuter under lock.


Vispa grädden, finriv osten och blanda ihop. När soppan kokt färdigt, tillsätt creme fraiche och smaka av. Slå upp soppan i skålar och klicka i ostgrädden i. Servera med vitlöksbörd

söndag 2 oktober 2011

Hösten är här, fast med somrigt väder!

Wow! Det känns som om det är evigheter jag skrev här. Evigheter är att ta i men längesedan, det stämmer. Det har varit hektiskt, precis som höstens början brukar till att bli. Även om vi försöker ta det lugnt och inte alls är överbokade. De äldre barnen har varsin aktivitet i veckan efter skolan. Men just tiden att vara med barnen gör att tiden för annat blir knapp. Hösten ger föräldramöten, planering och läxböckerna uppmärksamhet. Dessutom har vädret gjort att vi varit ute mycket.


Långa svampturer, lövsamlande, ljungplanterande och matlagningen har tagit form. Levande ljus om kvällarna och ett sug efter nya böcker. Välkommen älskade höst!

måndag 19 september 2011

Tacksamhet

Jag är vän med rutiner, jag är vän med hösten och jag är vän med vardagen. Därför var jag extra lycklig i morse när jag och mina tre barn klev ut strax efter tjugo i åtta i regnkläder med regnet smattrande från skyn. Regntunga moln och packade ryggsäckar. Visserligen en tom ryggsäck eftersom minsta lillebror vill ha ryggsäck för rycksäckens skull.

Glädjen höll sig kvar under dagen och såhär efter kvällsbestyr, falukorv i ugn och nattade barn är jag tacksam. Tacksam för livet, hösten och kärleken!

Bild:Privat!

söndag 18 september 2011

Landet, där lugnet bor...

Den här söndagen har varit fantastisk. En hel dag tillsammans, bara vi i familjen. Dagen började stilla med att en efter en vaknade. Jag passade på, eftersom jag var en utav dem första att vakna att baka tekakor. Det är väldigt enkelt och roligt. De är dessutom väldigt mättande.

Bild:Privat!

Efter en stadig frukost packade vi för dagen och åkte till landet. Där behövdes det förberedas och höstfixas. När vi väl kom dit blev svampskogen i fokus och det andra kom i skymundan men det innebär en andledning att snart åka dit igen. Vi kände oss rika på svamp och det blev tekaka med svamp till mellanmål. Gott!

lördag 17 september 2011

Kärlek

Bild:Privat!

Lillebror följer storebror. Kärleken lyser genom hans klara ögon. Storebror leder, väl medveten om sin följare. Stolt och med sin erfarenhet visar han lillebror små nya vägar i livet!

Behov

Vad är behov egentligen och vems behov är viktigast?

Idag pratar vi om självutveckling som aldrig förr, vi ska utvecklas, uppfylla den ena drömmen efter den andra som man haft och drömt om. Egna riktiga innerliga drömmar och mer trendiga drömmar som gäller just för stunden, för visst varierar det också? Visst ligger det trender i detta med drömmar också?

Jag undrar lite om vi också mitt allt det här blivit mer egoistiska generellt? Vi tänker och planerar för våra egna mål och drömmar. Omgivningen får inte riktigt plats, medmännskligheten och att finnas tillgänglig för varandra är inte lika självklar längre, man är alldeles för upptagen med att leva sitt egna liv med allt vad det innebär.Vi talar ofta om stress, det negativa med det, samhällets mer våldsamma utveckling men jag vågar påstå att detta också är lite läskigt. Att vi helt enkelt inte värdesätter att finnas för varandra lika mycket.

Samtal som är så enkla hinns inte med, att ringa och fråga varandra hur vi mår eller att bara skriva ett lite kort. För vem räcker inte upp en hand för att det är så roligt att få ett otippat kort eller en hälsning på posten. Den riktiga posten i brevlådan. Vi har anhöriga som är sjuka eller gamla och behöver hjälp runt om oss, istället för att helt självklart kliva av sitt eget rusande tåg och ägna några timmar åt att hjälpa någon annan männsika, som en självklarhet, måste vi hävda hur trångt det är i planeringen, att egentligen har vi inte tid och detta borde den eller den göra. Jag har faktiskt inte tid!

Jag blir lite rädd. Medmänsklighet och värderingar ändras. Jag vill så gärna att mina barn ska växa upp med en självklart känsla av att vilja hjälpa och finnas för andra, utan att för den delen missunna sig själv. Balansgången är svår och jag och pappan är viktiga förebilder där, vi måste försöka balansera och det är jättesvårt. Jag vet men min tanke med inlägget är ändå en liten uppmaning till oss allihop, att vi inte ska glöm bort oss själva men heller inte glömma bort dem runt omkring. Ta tiden till att ringa en vän eller en bror. Glöm inte att tala om allt bra du tycker om din nästa, tänk det inte bara -säg det. Jag ska i allafall försöka göra det, det lovar jag. Men påminn mig gärna. Ha en fin dag.

Pysseltips!

Bild:Privat!

Här kommer ett litet tips från mig, om man som jag gillar den lite romantiska stilen. Ett jätte enkelt sätt att piffa upp kryddhyllan. Jag tog bullformar med blomstermönster (finns i de flesta butiker) och klistrade klister ovanpå glasburkens lock (burkarna är från IKEA). Hällde kryddorna i burken som har tätslutande lock och skrev kryddans namn på vanlig vit tejp och tejpade på glasburken (lätt att ta bort och sätta en ny om innehållet blir något annat). Nu ska jag köpa ännu fler burkar och hälla över alla mina kryddor i sådana här burkar. Definitivt roligare än gamla tråkiga kryddburkar från Kockens eller liknande om du frågar mig. Visst ger dem en lantlig känsla.

tisdag 13 september 2011

Det är få saker

i livet som slår en riktig äppelkaka. Som den här. Den är gudomlig!! Och plättlätt. Servera vipsad grädde, glass eller vaniljsås till OM man vill.

Bild:Privat!

Äppelkaka

0,5 msk malen kanel
2 msk socker
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 2 st ägg
2 dl strösocker
100g smör
2 st äpplen

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Skala äpplena. Kärna ur och skär dem i tunna klyftor. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölken och mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen. Stick ner äppelklyftorna tätt i smeten. Strö över socker och kanel. Grädda i mitten av ugnen 60 - 75 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Servera med vaniljsås eller glass.

Drömmen om ett skafferi

börjar slå in. Eftersom jag genast fick ge upp drömmen om ett stort skafferi att kliva in i, så har drömmen funnits men bara i tanken. På landet däremot finns ett underbart skafferi med trähyllor och fönster, men där bor vi bara stundvis på sommaren och därmed ekar det skafferiet tomt.


Bild:Privat!

I tanken har idéen vuxit att låta vardagsrummets vita vitrinskåp få flytta till köket och ge plats åt diverse torrvaror. Sagt och gjort. Igår efter att pappan entrade ytterdörren har mitt projekt fått leva ut. Och jag är riktigt nöjd, och det trots att jag egentligen inte är så förtjust i för uppstyrda arrengemang. Men ett skafferi i klass med det här. Det vill jag ha!

söndag 11 september 2011

faktiskt ett måste..

Bild:Lånad!

Jag bara måste måste måste rekomendera den här kokboken till er! Är man det minsta intresserad av ekologisk matlagning så kommer man fullkomligt att älska den här boken. Jag gör det. Jag är närapå förälskad i boken, dess bilder och gudomliga skrivelser om mat. Jag bläddrar i den med aktning. Den ger oss säsongsbaserad matlagning. Klimatsmart. Men boken är också personlig, vacker och färgglad. Om ni ska handla något, så är det denna mina vänner!

Vetgirighet

Bild:Privat!

och lekfullhet går oftast hand i hand. Personligen tycker jag dessutom många gånger att leksaker i plast med välkända reklamer för olika märken är överskattade. Inte för att mina barn är utan dem, inte alls. Men jag märker att andra saker ofta slår dessa plastiga bitar som strax är sönder. Det är verkligeheten, där fantasin sätter gränser. Att själv upptäcka och exprimentera. Som här, med glasburkar, vatten och färg. Vad händer när man blandar? Vilka nya färger får jag?

lördag 10 september 2011

Skördetid

Efter frukosten tog vi tag i trädgården nästan direkt. Fantastiskt väder och utan att ha pratat om det innan, kände vi båda att det var hög tid att ta hand om grödorna. Snart knakcar frosten på dörren. Vi skördade det som skördas kunde. Och det blev  inte mindre än rödbetor, squash, sallad, tomater och en  liten paprika. Nu fick paprika plantorna flytta in.

Efter det drog vi bort det som gjort sitt och fyllde med det ganska raskt en skottkärra som eskorterades till stora komposten i området. Vår lilla kompost är överfull och fungerar i nuläget ganska dåligt. Och i ärlighetens namn är det nog endast vårt egna fel. En kompost behöver kärlek den med. Skötas om och vändas. Nu står det där, välfylld men tämligen oälskad.

fredag 9 september 2011

Livet har sina goda stunder

Bild:Privat!

Du vet väl att ekologiska ägg är mycket mycket godare än andra ägg! Dessutom mår ekohöns mycket bättre!

Brödraskap

Bild:Privat!

Sommardagarna börjar dra sig mot sitt slut. Härliga lata sommarlediga dagar har bytts ut mot skola, aktiviteter och arbete. Två bröder med solblekt hår är åter tillbaka i vardagen.

Då är det så innerligt tacksamt när vi blir lediga sådär i veckan. När solen fortsätter att envist värma vår hud och ge de sista tomaterna just den där värmen de behöver. Sommarkänslan förlängs och sandalerna fungerar att använda ytterligare en dag.

onsdag 7 september 2011

För elva år sedan

gick min man ned på knä på en balkong på Gran canaria och friade till mig. Jag sa JA och en förlovningsring träddes på mitt vänstra ringfinger. Elva år sedan. Tänk! Ikväll får det bli någrot extra gott på tallrikarna. Dessutom har jag både lingon, äpplen och trattkantareller att ta hand om. Så köket, vi ses i eftermiddag!

Bild:Lånad!

måndag 5 september 2011

Mer squash

Bild:Lånad!

Eftersom trädgårdslandet fullkomligt svämmar över av squash behövde jag fler recept. Gissa min glädje när jag slog upp tidningen och fann ett helt uppslag. Idag testade vi soppan till middag, en höjdare för oss vuxna och en soppa väl värd att äta en lördagskväll med goda vänner. Grädda pannkakor till barnen! 

Vitlöksdoftande zucchinisoppa med brietoast

500g zucchini
1 purjolök, sköljd och skuren i bitar
5 vitlöksklyftor, hackade
1msk färsk hackad rosmarin
2 potatisar, skurna i små bitar
2msk smör
2msk olivolja
7dl hönsbuljong
2dl vitt vin
1 citron, saft + lite skal
2dl vispgrädde, lättvispad
2tsk rostad vitlök (finns i kryddhyllan)

Skala zucchinin slarvigt och skär i bitar. fräs purjo, zucchini, vitlök, rosmarin och potatis i smör och olivolja några minuter. Tillsätt buljon och vitt vin, låt koka sakta under lock i cirka 20 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Fördela soppan i skålar, klicka i vispgrädde och strö över rostad vitlök och lite rispat citronskal. Dekorera med rosmarin. Bre smör på brödskivorna. Lägg två skivor brie på varje. Klicka över marmelad, strö över rosépeppar och lägg på en rosmarinkvist. grilla i ugnen i 225 grader tills osten börjar bubbla. Servera.

söndag 4 september 2011

NU

Ibland tycker jag livet sköljer över mig, sådär plötsligt och intensivt, nästan så att huvudet tar fart och snurrar. På riktigt! Känslan kommer när närheten till livet faller på mig. Inte när jag går på dyr restaurang eller åker i ett parisehjul.


Livet kommer till mig när jag vaknar av att ett bara blå tittar rakt in i mig när jag slår upp ögon och möts av ett leende bakom nappen. Livet kommer när min sexåring utbrister: -Vilken härlig familj vi är! Eller när åttaåringen klokt föklarat en utav livets svåra frågor för mig och gör att jag förstår. Precis sådär enkelt utifrån ett barns perspektiv.


Då glömmer jag arga mornar och sura miner. Jag glömmer det strävsamma och icke synkade. Jag upplever bara livet HÄR och NU. Leendena och kärleken. Jag tror det kallas mindfulness?!


Bild:Privat!

torsdag 1 september 2011

Livsval

Vi gör alla olika livsval i våra egna liv. Vi formas och förändras. Väljer  något och ändrar oss igen. Hittar värderingar längs vägen. Ibland känner jag att vi behöver förklara oss för varandra. Att vi många gånger bara ser till vårt eget val och också då bara förstår just det.

Några val jag gjort, det är att investera i mat och att välja att laga mycket mat. Från grunden. För min egen och mina barns skull. För mig är det viktigt att vi stoppar i oss bra saker. Att barnen lär och upplever glädjen i att laga maten tillsammans, att det kan vara minst lika trevligt som att äta den ihop. Och att äta gemensamt anser jag livsviktigt. Att odla från frö och se plantan förvandlas till grönsak genom barnens ögon.

Jag har också valt att ge mina barn mera kärlek än materiella saker. Att uppskatta begagnat och och att man faktiskt kan ge bort saker man använt innan I PRESENT! Jag har medvetet valt att inte låta barnen leka med låtsasvapen och andra vidriga slagsdon. Jag anser att jag inte vill stödja det och tycker vapen är vidrigt. Att det sedan väcker kreativiteten hos barnen som i sin tur låter träfåglar vara pangare och pinnar pilar. Det tycker jag är frihet. Hjältar finns i alla åldrar.

Men jag har också märkt att jag får förklara mig ibland. Att det ibland anses lite präktigt att baka och sylta i dagens snabba samhälle! Hur hinner du? Varför köper du inte färdigt? Vill du vara duktig? Nja... jag lägger min tid på det som enligt mig är roligt och viktigt. Jag väljer att investera i mina barn på MITT sätt. Varför ska vi förklara våra val för varandra. Varför ger vi varandra dåligt samvete. Kan vi inte bara kramas istället?

Rosengeranium


Bild:Privat!
 eller kanske Dr Vesterlund eller varför inte Drängstugefes?! Kärt barn har många namn, det kan vi konstatera. Här är mina! Jag bara älskar den, den gamla pelargonsorten tillhörande familjen doftpelargon. Nu har jag tre plantor. Jag gav bort en i present. De är mina hjärtebarn. Dessutom har jag inte betalat ett öre för dem utan fått dem som sticklingar. De skänker glädje och väldoft.

Bild:Privat!

Billig med GOD gryta!

Bild:Privat! (Brickan är ett lopposfynd! 5 kr!!)

Som småbarnsförälder är det tacksamt med mat som är både god och billig. Här är en jättegod gryta som jag hittat i den fina bloggen fembarnsmamman.se. Egentligen skulle kunna fungera som någon slags grund, den går ju faktiskt att krydda och proppa med ingredienser, om man nu vill!

Eftersom vår affär hade bra pris på högrev just nu så valde jag det köttet. Så skär köttet i lagom grytbitar, skär sedan morötter och rotselleri och lök + vitlök. Fräs allting i smör innan du flyttar över det i en gryta. Tillsätt vatten och låt småputtra hela dagen. Smaksätt efter behag med kryddor. Som skrivet: fembarnsmamman.se!

Bild:Privat!

onsdag 31 augusti 2011

Brödbak!

Bild:Privat!

Visst är de vackra? Sirapslimpor med kryddor. Receptet är från Leilas Lindholms bok. Med tanke på kryddningen blev de inga favoriter hos barnen men för oss vuxna var de väldigt goda!

Säsong!

Bild:Privat!

Ni glömmer väl inte att använda säsongens råvaror. Nu är det högtid för diverse grönsaker och rotfrukter. Hur gott som helst att ugnsbaka med olivolja, vitlök eller rosmarin!

En perfekt värld

Bild:Privat!

I en värld där allting till synes ska vara perfekt enligt något underlig norm, där kan det vara svårt att veta hur man ska vara när något viker av litegrann. När små för många självklara detaljer inte riktigt faller på plats. Som att hinna till toaletten. Då är det himmelskt när man träffar personer inom sjukhusets värld som får allt att låta plättlätt, som förstår barn och kan fånga deras uppmärksamhet. Jag tackar högre makter för personer med kompetens på rätt ställe!

tisdag 30 augusti 2011

Stunder av lycka

Bild:Privat!

Det finns stunder i livet som får tiden att stanna. Stunder av lycka och tacksamhet. Stunder där man vill stanna länge och som fyller oss med lust och energi. I helgen fanns stunderna ofta och länge. Vi tillbringade tiden på landet tillsammans med barnen fina moster och hennes käresta. Vi har umgåtts totalt kravlöst tillsammans. Tagit vara på det som är gratis i livet. Sjön! Den spegelblanka! tack för att vi fick möjligheten att ta kanske för sommaren sista dopp. Tack solen för dina varma strålar. Skogen bjöd på kantareller nästan lika gula som just solen. Vi har ätit gott och skrattat. Ja, bara varit tillsammans helt enkelt. Tack för stunder av lycka livet!

Beslutsamhet

Jag kan bli lite besvärad av mig själv när jag inte kan bestämma mig! Just nu handlar det om den här bloggen. Jag kan inte på några sätt bestämma mig för hur den ska se ut. Färger och bakgrund. Och så länge jag inte är helt nöjd har jag heller inte den riktiga lusten att skriva, det är i sig väldigt underligt eftersom jag har sån lust att skriva.

Bild:Privat!
Idag när jag kom hem ställde jag mig nästa omedelbart och kokade äpplemos. Något jag velat göra en längre tid. Vi fick så mycket äpplen av min bror när vi var där och de behövs ta om hand. Vackret ljust gult äpplemos. Till gröten, rulltårtor eller som mellis med mjöl till. Väldigt gott och väldigt enkelt!

Äpplemos:

1kg äpplen
1/2dl vatten
5dl socker

Skala och ta bort fula märken på äpplena, där de är skadade. Skär dem i mindre bitar och koka på svag värme  tills de mjuknat. Tillsätt sockret och koka upp. Mixa med stavmixer och häll upp i frysburkr. Låt svalna och frys in.

tisdag 16 augusti 2011

Nystart

Nu står vi inför det jag jag älskar mest med årstider. Början! Den här gången är det hösten som börjar, min favoritårstid. Nystarten på året för mig. Det är okej att slänga bort sitt gamla och börja om. Vad det än gäller.

Nya mål, drömmar eller löften. Rutiner eller livsval. Stil eller bara känsla. Vi vänder blad och börjar om. Jag tycker hösten säger det mer än det nya året första januari.

Just den här hösten, eller den stundande, har jag inget särskilt att DET ska bli min nystart. jag trivs mest med allt som är. Alldeles förträffligt. Men jag går på känslan.

Saftar och syltar

Här saftas och syltas det för glatta livet i dag på eftermiddagen. Mest för att få plats med andra frysvaror i frysen än bär, men också för att hemkokt sylt och saft är godast. Några små burkar marmelad räcker det till också. Fast frysen är fortfarande överfylld med bär. Så att det räcker långt in på hösten.

Idag är det jordgubbar och körsbär som tas om hand. På varsitt håll. Jordgubbarna blev sylt och körsbär blir både saft, sylt och marmelad. Själva kokningen är enkel och till och med ganska kul. Om ni frågar mig!

Körsbärssaft (stor sats ca 4 liter)

4 liter körsbär
1,2 liter vatten
12 dl socker
1 tsk natriumbensoat (om man vill, jag hoppar det och fryser min saft)

Koka bären med vatten under lock i 15 min, mosa bären med en slev mot kanten. Häll bären och vatten i en saftduk eller durkslag med duk i så saften rinner ur i ett nytt kärl. Låt stå så i 30 min. Häll över saften i rengjord kastrull och tillsätt socker. Skumma väl. Rör ut natriumbensoat i en kopp med saft och häll i. Häll upp på väl rengjorda varma flaskor. Förvaras mörkt och kallt.

söndag 7 augusti 2011

Paprika

Bild:Privat!

Gissa om jag är stolt över våra paprikor. Paprikor som vi sått från frö, som sedan blev små taniga plantor som fick större krukor. De fick så småningom efter lång tid inomhus flytta ut i växthuset. Nu kommer frukterna. Jag är själaglad och stolt! Ekologiska paprikor som annars är så dyrt i affären.

tisdag 2 augusti 2011

Bärsommar!

Bild:Privat!

Vägen till "vårat bad" på kusten var mer än magisk. Sagolik. Längs stigen som gick genom både skog och längs havskanten bjöd på blommor av flera slag, ett och annat hallon och spår av blåbärsris.

I frysen har jag så mycket bär att jag kan slå mig för bröstet. Hallon, jordgubbar, rabarber och mängder med körsbär. Härligt att kunna använda senare. När höst och vinter slagit till. Då känns det väldigt nostalgiskt att tina upp lite svensk sommar och kasta i en paj, göra lite kräm eller kanske bara äta de som de är!

Bild:privat!

Putsad yta!

Min ambition är inte att leva ett till det yttre perfekt liv, att ha ett dammfritt hem att visa upp (som om det skulle vara bättre), eller en skinande diskbänk (som om det vore det bästa) eller dölja vardagliga saker som används. Mitt hem är ingen möbelkatalog eller något utställningsexemplar. Nej här lever vi! Fem livs levande människor och en kanin huserar på samma yta och tillsammans umgås, äter, leker, myser och grälar vi. I mitt hem ska det synas att vi lever.

Smulorna på golvet skvallrar om små barns glada ätande. Skorna som ligger huller om buller i hallen vittnar om kompisar och aktivitet in och ut i dörren. Disken som står kvar på bordet säger att vi hade någonting roligare för oss än att ta tag i den och jag lovar att den finns kvar OM jag inte har något att göra! Skitiga fönster med små handavtryck speglar barnens (om min) nyfikenhet.

ALLT det där är liv för mig. I mitt liv får den falska fasaden inte plats. Här kan inte skinande bänkar eller putsade speglar få människor att tro att något är perfekt.

Nej här visar vi att livet lever med oss, hela tiden med allt vad det innebär....Men det tog lite tid för mig att förstå det, eftersom jag fick lära mig något annat.

måndag 1 augusti 2011

Lavendel

Finns det något som doftar så harmoniskt som lavendel? Lavendel med sin gammaldags arom som får oss att tänka på mormors manglade lakan. Jag vill återskapa det. Jag älskar den romantiska känslan av ett linneskåp med lavendeldoft. Manglandet får dock stå kvar på mormors tid.

 Bild:Privat!

Idag skördade jag fler lavendelblommor som nu ligger på tork. jag väntar ivrigt på att de spröda blå blommorna ska torka så jag får lägga dem i en lite påse av tyg. Sim sa la bim och mormors tid i en liten påse.

Bild:Privat!

Augusti är början av skördetiden

Idag kliver vi in i augusti. Min man har namnsdag och jag har börjat att jobba. Det är även dags att så smått börja skörda och skördetiden står för dörren. Inom kort kommer Bondens Marknad starta på borgården inne i stan på lördagarna. Tills dess njuter vi av fortsatta fantastiska sommardagar. Sommaren innebär en helt annan modell av matlagning tycker jag. Mustiga grytor, soppor och långkok känns avlägset, medan fräscha matiga sallader, mat från grillen, fisk och skaldjur känns mera rätt.

Igår åt vi en bulgursallad till den grillade filén. Jag kokade bulgurn enligt anvisning med lite buljong. Undertiden skar jag och fräste en squash, förvällde bönorna jag skördat dagen innan, skar rödlök, tomat, röd paprika och purjölök. Blandade sedan allt med bulgurn och tillsatte riktigt med basilika. Jag smaksatte sedan med olivolja, citronsaft, salt och peppar. En helt klart godkänd ljummen bulgursallad. Vi åt grillad fläskfilé och hade thatziki till...ett glas rött slank också med.

Bild:privat!

söndag 31 juli 2011

Kärleken till svensk sommar

Bild:Privat!

Jag är brutalt tagen och fortfarande i sinnet kvar på Västkusten och i Lahälla nära Lysekil. Efter en alldeles för kort vecka med fantastiskt väder är vi åter igen hemma i vardagen. Nåja. Vardag kanske är en överdrivt eftersom barnens sommarlov och mannens semester fortgår. Veckan har kantats av salta bad, krabbfiske, att få vara tillsammans utan klockan och god mat!

Bild:Privat!

Tjusningen med att komma hem var självklart odlingarna. Hur mycket hade det växt och vad kunde skördas? Det var till stort bara glädje, vi skördade omedelbums tre squash, bönor, morötter, två tomater och ringblommor. Dessvärre hade vår indiankrasse fått sätta livet till, förmodligen mördad av löss.

Bild:Privat!

söndag 17 juli 2011

Ringblommor

Det är något visst med färska blommor. Igår var vi på en utflykt till Löfstad slott, där ingår i arvet av slottet till museet, att det ska finnas färska blommor inne i varje rum när säsong tillåter. Magiskt. I år odlade jag så att jag kan plocka in blommor från trädgården till rummen i vårt slott. Det känns lyx.

Tavlan som skymtar i bakgrunden har min morfar målat. Den betyder mycket för mig av flera skäl och jag är väldigt tacksam att den hänger på min vägg.


Bild:Privat!

Vinbärskaka

När man får oväntat besök eller med kort varsel, vill jag gärna kunna bjuda på något smarrigt till kaffet även om tiden är knapp. Idag blev en sån dag och vinbärskaka blev det smarriga. Busenkelt och väldigt gott. Jag dekorerade med bär från trädgården.

Bild:Privat!

Vinbärskaka

Receptet på vinbärskakan är mycket enkelt. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad när den är klar. Vinbärskakan på bilden skulle kunna gräddats några minuter kortare tid.Vinbärskakan är mycket enkel att göra. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad. Servera gärna med glass eller vispad grädde.

Tid: 40 minuter varav 25 minuter i ugnen

75 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5-2 dl färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
ca 0,75 dl riven kokos till formen


Sätt ugnen på 200 grader och smöra en form som du bröar med kokos.Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag av kastrullen från plattan.
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel. Använd ej visp.
Häll smeten i formen. Strö över vinbären. Frysta vinbär behöver inte tinas.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i 25 minuter, i varmluftsugn 175 grader i 30 minuter. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad, den ska ha lite antydan till gyllengul färg ovanpå.
Låt vinbärskakan svalna några minuter innan du lossar den från formen. Låt den sedan svalna ytterligare med vinbärssidan upp, lägg gärna formen ovanpå och/eller lägg en bakhandduk över.
Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till.

Squashgratäng med kyckling och bacon

Vår första squash blev gratäng. Jag kokade pasta till, mest för barnens skull. Vi åt upp hela gratängen i ett nafs, så det får väl bli betyget.
Bild:Privat!
GRATÄNG:
4 portioner/st.
2 msk  smör/margarin
1 st  stor vitlöksklyfta, hackad
15 cm  purjolök, strimlad
4 st  färska tomater, små bitar
2 st  små squash, tunnskivade
1 msk  färsk timjan, hackad
1 st  liten kycklingfilé(el.stekta kycklingrester)
200 gram  Karl johansvamp el. annan svamp
3 dl  grädde
  Västerbottenost el. annan god ost, riven
  salt
  svartpeppar, grovmalen
Garnering:
125 gram  bacon, knaperstekt
  gräslök, hacka
1. Hacka vitlök, strimla purjolök, skiva squashen tunt. Skär bort det hårda på tomaterna och skär dem i bitar, skalet ska vara kvar. Hacka färsk timjan. Ställ allt åt sidan så länge.
2. Skär kycklinfilén i små bitar och stek den i lite smör/margarin och krydda med lite salt och svartpeppar. Skiva el. skär svampen i bitar och stek dem i smör och krydda lite med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Lägg smör i en stekpanna med höga kanter och fräs vitlök och purjolök däri utan att de tar färg. Lägg ner squashen och låt fräsa med ett tag. Tillsätt tomaterna och låt puttra en stund.
4. Häll i grädde och timjan. Låt koka ihop något. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner de stekta kycklingbitarna och den stekta svampen.
5. Smörj en gratängform med margarin och häll över squashblandningen däri. Strö rikligt med riven ost överst. Gratinera i ugnen ca 20 minuter tills den har fått vacker färg.
6. Under tiden knapersteker du bacon, klippt i mindre bitar och hackar gräslöken. Tag ut gratängformen och strö över baconklippet och gräslöken. Servera med kokt råris e.dyl.



Bild:Privat!

fredag 15 juli 2011

Skördat squash

Vi skördade vår första squash idag! Den är gigantisk. Jag vet inte om det beror på att jorden som är från komposten, att vi köpte bra frön eller bara ren tur! Vad jag vet är i allafall är, att det kryllar av fler i pallkragen!


Bild:Privat!

Jag vet också att den inte hade blivit godkänd av diverse EU regler för hur grönsaker ska se ut -men ekologisk, DET är den, det lovar jag!!!

Lantliv

Bild:Privat!

När jag hamnar på en gård några mil från Linköping och får möjligheten att hålla nykläckta kycklingar i mina egna händer. Då känner jag livet i mig. Då vill jag bo på landet, ha ekologiska frigående höns och små fina lamm som suger på fingrarna när man sticker in handen genom ladans träribbor. Jag vill plocka ägg, odla själv och cykla till brevlådan.Vädra täckena på farstubron och låta barnen ha massor med kaniner.

Så väcks jag ur min dröm. Far tillbaks till verkligheten, asfalten och gatans alla barn som envist ska ha samma lekfordon.Vad är livet? Hur vill vi leva? Hur många chanser och möjligheter har man?

Lavendel

Här är det husbestyr som står på schemat! Efter ett fantastiskt dygn hos goda vänner på landet känner jag mig fylld med energi. Vänner kan! Väl hemma har jag kokat en stor sats rabarbersaft och fryst in alltihop. Jag har återigen fått massor av rabarber av min pappa som behövdes tas om hand. Så nu finns gott om rabarbersaft i frysen för höstigare dagar. OM nu saften räcker tills dess. Turligt nog har jag fler rabarber. Så en sats till blir det i helgen.


Bild:Privat!

Dessutom har de första kryddorna torkat och idag har jag stoppat dem i burkar. I ren burkbrist fick jag ta de här gamla glasburkarna. De är egentligen på tok för små. Men de får gå. Och efter att ha rengjort kryddtorken så har här i huset spridits en underbar doft av lavendel. För nu har jag skördat lavendelblommor som ligger vackert på torken och sprider sin doft. Här ska göras doftpåsar som förr i världen. De ska såklart fyllas med lavendel och förvaras i linneskåpen -precis som på farmors tid.
Jennie

måndag 11 juli 2011

Pallkragarna

Vi har nu tre pallkragar. Det blir fler varje år och vi planerar redan med fler nästa år. På vår lilla tomt! Nåja..Squashen växer så det knakar i en utav kragarna. Sådär så jag måste kika på dem flera gånger. Varje tillfälle gör mig glad. Det är både gröna och gula. Egenhändigt framodlade från frö.Många! Så nu behöver jag få tips på massor av mat med squash inblandat!!

Bild:Privat!
Här ser ni mangold och astrar, som också växer på fint i en annan krage.

Förvaring!

Jag tycker väldigt mycket om affären Indiska! Och jag älskar förvaring. Nu vet jag att butiken har REA. Jag undrar om jag kan få tag på ett par sådana här. Perfekt förvaring i hallen till barnens hopprep, bollar med mera.

                                                           Bild: Indiska!

Äggfri kaka

Varje gång jag ska baka inför ett kalas eller liknande och någon gäst har någon allergi, då först slår det mig vad lättsamt man har det när man berikats med en allergifri familj! Att bara enkelt kunna välja och vraka bland recept utan att tänka vidare på innehållet mer än att det ska tillmötesgå smaklökarna. Hittade ett recept på äggfri kladdkaka. Hoppas det blir bra!

Tillagning:
150 g smör
2 msk ljus sirap
3,5 dl ekologiskt socker
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl ekologiskt kakao
1,25 dl vatten, ekologisk mjölk eller grädde

Smält smöret i en stor kastrull. Rör sedan ner sirapen.
Blanda vidare i socker, mjöl och kakao i kastrullen och rör om.
Blanda slutligen i vätskan.
Låt småkoka några minuter under omrörning.
Häll i form, ca 26 cm i dm.
Grädda i mitten av ugnen i 20 min.
Temp: 175 grader

söndag 10 juli 2011

Kalas!

Här har vi firat födelsedag hela dagen! Härlig eftermiddag med smultrontårta, vänner, släktingar och en väldans massa Star Wars!

Bild:privat!

lördag 9 juli 2011

Växthus!

Här är vi ute mest hela tiden och för en stund sedan hittade vi en talgoxeunge som antagligen fallit ur sitt bo. Första tanken var att ta hand om den och ge den mat men snabbt insåg vi att det inte var det bästa eller det lättaste. Att sätta tillbaka ungen på en gren där den fallit ned rekomenderas på sidor om fåglar. Så gjordes! Hoppas nu innerligt att den klarar sig.

Annars hänger vi som sagt mest ute. Så jag bjuder på en bild på vårt lilla växthus. Här slåss jordgubbar, tomater i olika former och färger med physalis, paprika och kryddor. Det mesta sått från frö. Ska bli roligt att se vad som blir mycket frukt.

Bild:Privat!

fredag 8 juli 2011

Biltrafik och andra bihang...

är någonting som är svårt att undvika. Även på landet. Det passerar inte många bilar, kanske någon per dag ungefär. Just det gör det extra farligt. Barnen springer ideligen över och på den lilla landsvägen eftersom hus och vedbod/dass ligger på varsin sida.Tur att vi har kreativa ungar! De tog dem saker i egna händer..Med viss hjälp!

Bild:Privat!

Projekt skylt vid vägkanten är igång! Här skrivs det för fullt och till och med en och annan bild illustreras.

Bild:Privat!

Mellanbarnet som har lite egna ideér hade (såg vi först senare) ritat en egen bild med den fasta pennan på husets stupränna. Vid närmare efterfrågan fick vi veta att det var en skylt med hänvisning till bin och andra insekter att icke göra sig besvär. Ett monster som skrämmer bin helt enkelt! Snacka om ekologisk bijakt!!

Bild:privat!

torsdag 7 juli 2011

Ekologiska pannkakor!

Bild:Privat!

Borsett från tvättmedlet känns det väldigt miljövänligt att tvätta kläder för hand. Något jag ABSOLUT inte sysslar med till vardags. Tack och lov för tvättmaskinen. Här på landet kan det bli ett måste. Här handlar det om nödvändiga tvättar och ofta är det barnens kläder som är inblandade. Här kan jag tycka att det är mysigt. Låta kläderna ligga i det löddriga vattnet. Vrida runt dem. Skölja dem, för att sedan hänga kläderna på en lina mellan två träd. Men mer än så blir det inte. Stora tvättpåsen följer med hem.

Här bjuds det på varmt väder. Solen värmer och fåglarna kvittrar. Och nu när solen och värmen ger skogens alla bär en extra fart är syltkoken många. Vad passar då bättre än att bjuda barn på deras favoriter, och det ofta. Pannkakor med nykokt sylt. Mums! Det här receptet har jag själv hittat i en tidning. Jag lämnar här ut det och hoppas det går fint! De är lite nyttigare och goda med skogens sylt.

Ekologiska fiberpannkakor
2 stora ekologiska ägg eller 3 små
1 dl ekologiskt vetemjöl (hälften kan bytas ut mot proteinpulver)
2 dl ekologiskt fiberhavregryn
2 tsk salt
1 tsk bakpulver
Blanda ihop allt, låt bakpulvret få verka i ca 15 minuter. Ibland har jag i hela blåbär. Då är det viktigt att man inte krossar dem, utan att de får stekas hela i pannkakan. Annars ser pannkakan grå ut.

Bild: Privat!
Porslinet här på landet har tillhört min mans mammas mormor (visst är det så?). En vän till mig informerade mig dessutom sist hon var här på besök att det är Rörstrand. Jodå, det gick tydligt att se på baksidans stämpel!! Kanske är de värda ett och annat i dag. Men det talar vi itne om för svärmor..;) Då kanske hon tar med sig dem hem i helgen..

onsdag 6 juli 2011

Köket på landet

Bild:Privat!
Mitt kök på landet är mig i princip lika kärt som det hemma. I allafall börjar det bli och det börjar ta form. Här råder lantlighet på riktigt. Här behövs ingen lantlig inredning för att sätta den prägeln. Med vedspis och ett underbart skafferi som är stort nog för hela familjen. Skafferiet fyller ju tyvärr inte den funktionen jag önskade eftersom det här är ett tillfälligt sommarhus. Här fylls det ju inte precis på med varor utan ekar snarare tomt. Men hemma hade skafferiet varit underbart. Där hjade jag torkat kryddor, förvarat mjölet i vackra burkar. Här fantiserar jag i stället om hur det kunde se ut. Men köket ger inspiration. Här vistas vi gärna och det är underbart att kliva ur träskorna och kliva rakt in i det lantliga köket där P1 rullar dagen lång. Landet är verkligen lika med radio. I det här köket lagar jag kanske inte de mest avancerade rätterna men här hittar jag mycket lust. Här skrider iddér och tankarna från huvud till block. ofta!

Bild:Privat!